Wie doet er mee met de Global Legal Hackathon 2019?

Artikel uit De Juristenkrant nr. 382 van 30 januari 2019

Hou u klaar voor de tweede editie van de global legal hackathon, het grootste juridisch-innovatief event ter wereld. Dit jaar is er speciale aandacht voor teams met een vrouw aan het hoofd. Op 21 februari organiseren Wolters Kluwer en Lawren.io een event met keynote speakers uit de legal tech, en aansluitend vindt van 22 tot 24 februari de lokale voorronde van de global legal hackathon plaats. Nadien volgen nog een virtuele halve finale en een finale met een gala en een live jury.

Gepubliceerd op 01-02-2019

Annelien Keereman
Redacteur De Juristenkrant

De global legal hackathon (ook wel #GLH2019) is de grootste legal hackathon ter wereld, zo schrijven ze op hun website. Op een legal hackathon gaan multidisciplinair samengestelde teams de uitdaging aan om gedurende bijvoorbeeld drie dagen een oplossing uit te werken voor een concreet probleem in de juridisch-technologische sfeer. Een team verenigt best een jurist, een informaticus, een designer en iemand met een zakelijke achtergrond. De volgende editie van de wereldwijde legal hackathon verloopt in verschillende stappen. Eerst zijn er lokale legal hackathons. Zo organiseren Wolters Kluwer België en LawRen.io, met de steun van Jubel.be, Knowlex en The Birdhouse, voor België op donderdag 21 februari 2019 een event met keynote speakers uit de legaltechsector. Vrijdag 22 februari vertrekt de Belgische delegatie naar ClinkNoord in Amsterdam, waar Wolters Kluwer dat weekend de eerste lokale ronde voor de Benelux organiseert.

Op elke hackathonlocatie zullen teams - van wie velen voor de eerste keer samenwerken - het hele weekend ideeën uitdenken en technische oplossingen ontwikkelen voor de juridische praktijk, het bedrijfsleven en de levering van juridische diensten. Met een filosofie van ‘open platforms’ staat de global legal hackathon voor iedereen open, zonder kosten voor de deelnemers. De winnaar van de lokale Benelux-ronde wint 5.000 euro prijzengeld en gaat door naar de virtuele halve finale van de #GLH2019 op 15 maart. De winnaars van die halve finales worden bekendgemaakt op 25 maart en mogen door naar de finale om daar op 4 mei 2019 hun idee te pitchen aan een live jury.

Global Legal Hackathon

In 2018 vond de eerste editie van de global legal hackathon plaats, met meer dan 5.000 deelnemers uit 22 landen. Dat maakte het vorig jaar het grootste juridische innovatie-evenement ter wereld. Dit jaar komen de deelnemers uit zowat 50 gaststeden, goed voor opnieuw meer dan 5.000 deelnemers, meer dan 600 teams, 14 finalisten en vier winnaars in twee domeinen: private benefit (the business and practice of law) en public benefit (good government, legal systems).

GROWL

Het evenement wil ook meer vrouwen in legal tech promoten. Daarvoor lanceren ze het GROWL-initiatief: global rise of women in legal tech. Dat initiatief zal volledig geïntegreerd zijn met de hackathon van 2019, en creëert een aantal specifieke zaken voor teams met een vrouw aan het hoofd. ‘Onderzoek toont aan dat vrouwen probleemoplossen anders benaderen dan mannen, door de band genomen op een iets meer collegiale en sociale manier, waarbij ze het probleem volledig zullen doorpraten, de situatie in detail zullen bespreken en effectief zullen samenwerken met een uitgebreid scala aan belanghebbenden’, zegt de organisatie ‘Om meer te kunnen inspelen op de vragen van de klant, zijn vrouwen ideaal geplaatst om leiding te geven in de wereldwijde legal innovation movement.’ De teams met een vrouw aan het hoofd zullen een beroep kunnen doen op een wereldwijd panel van vrouwelijke leiders met ervaring in de juridische sector, ze zullen toegang hebben tot mentors, tools en middelen.

Technostress en recht op deconnectie

Bram Tombeur

Alle technologische snufjes zijn bedoeld om ons te helpen ons werk sneller en efficiënter te doen. De evidente voorwaarde daarvoor is natuurlijk dat we ermee kunnen werken. Sommige mensen zijn digital natives, anderen worstelen er meer mee, en bij sommige mensen leidt het echt tot technostress. Arbeidsrechtconsultant Bram Tombeur van EY (foto) schreef daar een boek over. ‘Algemeen genomen bestaat technostress uit vijf componenten, één daarvan is techno-invasie. De werknemer heeft dan het gevoel dat hij continu in verbinding met het werk moet staan, terwijl het voor hem onmogelijk is om zich daar op een gezonde manier aan aan te passen. Technostress kan dan leiden tot werkstress: door zich niet op een gezonde manier aan te passen aan de technologie, heeft de werknemer het gevoel dat hij zijn job niet meer goed kan uitoefenen, en daaruit kan werkstress voortkomen, maar het fenomeen wordt ook gelinkt aan depressiesymptomen, burn-out…’

Is legal tech uw geld waard?

lachende man

Artificial intelligence, de cloud, legal tech, en zelfs legal hackathon: het zijn buzz words en er is heel wat om te doen en over te lezen. Op de Angelsaksische markt zijn al een aantal toepassingen te krijgen - bijvoorbeeld Ross van IBM -, en ook bij ons beginnen de AI-toepassingen ingang te vinden. We denken aan Legal Insights van Wolters Kluwer, Ally & Lee van DeJuristen, PwC die een samenwerkingsakkoord sloot met eBrevia en Knowliah dat in december 2018 nog de Trends legal tech award won. Zijn die pioniersproducten uw geld waard?

 

In zijn masterthesis ging student handelsingenieur Anthony Kadic (foto) de rendabiliteit van een aantal AI-toepassingen na. ‘Je moet niet alleen kijken naar de kost, maar ook naar de kwaliteit. Door het gebruik van AI-toepassingen kan men niet alleen efficiënter werken: het kan er ook voor zorgen dat de kwaliteit van het werk stijgt. Het wordt ook een argument in onderhandelingen: cliënten zullen vragen om met de nieuwste technieken te werken. Is dat dan een investering in de strikte zin van het woord? Als je in de economie spreekt over een investering, heb je een vooropkost, die je moet afschrijven naargelang je het product gebruikt. Dat verschilt nogal voor de AI-toepassingen die ik bekeken heb voor mijn masterproef. Een eerder klein bedrag van 25 euro per maand is economisch gezien zelfs geen investering te noemen, dat is eigenlijk gewoon een werkingskost. Daar zou ik zelfs niet over twijfelen en het gewoon aanschaffen als het mijn werk verbetert.’

‘Als we spreken over grotere bedragen, is het een kwestie van goede analyses maken.’ Uit Kadic’ onderzoek blijkt dat zo’n 16 procent van de werktijd van een advocaat geautomatiseerd zou kunnen worden. ‘Welke specifieke AI-toepassing voor hen interessant is, zal van hun specialisatie afhangen. AI kan een bedreiging vormen voor wie het niet als opportuniteit ziet en er niet vroeg mee bezig is.’ (AK)

  789