'Voorgevel justitiepaleis binnen 2,5 jaar gerenoveerd'

Volgens de Regie der Gebouwen is de renovatie van het justitiepaleis volop aan de gang. De renovatie van de voorgevel, die uitgeeft op het Poelaertplein, moet begin 2018 afgerond zijn. Tegen 2025-2027 moeten alle gevels gerenoveerd zijn. Dat zegt woordvoerder Johan Vanderborght.

Vorige week werd het Justitiepaleis door het World Monuments Fund opgenomen in de lijst van de 50 meest bedreigde monumenten en sites ter wereld. De top van de magistratuur en de advocatuur hoopten dat de opname een momentum kon creëren voor de bevoegde autoriteiten, en in de eerste plaats ministers Jambon, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de eigenaar van het justitiepaleis, en minister Koen Geens, bevoegd voor Justitie, de gebruiker van het gebouw.

Maar de Regie argumenteert dat het ze gebouw helemaal niet verwaarloost. 'Alle platte daken zijn vernieuwd en de globale studie voor de renovatie moet nu getoetst worden. Er is een bestek in opmaak. Het dossier moet goedgekeurd worden door het ministerie van Financiën en door de dienst Monumenten en Landschappen. In een eerste fase renoveren we de gevels en dan de sokkel van de koepel', zegt Johan Vanderborght. Hij schat dat de werkzaamheden voor de renovatie van de voorgevel tweeënhalf jaar in beslag zullen nemen, terwijl de volledige gevelrenovatie binnen tien tot twaalf jaar moet afgewerkt zijn.

'Het is de Regie die dit dossier beheert', klinkt het op het kabinet Jambon. 'Hun schatting voor de timing is ruim, maar voorzichtigheid is geboden omdat ze niet alles in eigen handen hebben.'

(Belga)

Gepubliceerd op 21-10-2015

  81