'Vagabondia': tentoonstelling over landlopers in Wortel en Merksplas

Vagabondia'Vagabondia' is een wereld vol verhalen over de landlopers van Wortel- en Merksplas-kolonie. Het project loopt nog tot 23 oktober in de landloperskapel van de Merksplas-kolonie. Het kwam tot stand door de samenwerking van het Gevangenismuseum, de toneelkring Het Heidebloempje en fanfare Sint-Willibrordus.

Hoe begon je een carrière als landloper en welke factoren speelden daarbij een rol? Hoe kwam je in de landloperskolonie terecht na het contact met en passage via politie en gerecht? Hoe werd je onthaald, hoe zag dat streng geregelde leven er uit en hoe verliepen de dagen in arbeid en ontspanning? Stierf je in de kolonie of  begon je aan een nieuw leven? Zocht je begeleiding of verbraste je al je zuur verdiende geld en kwam je opnieuw in de kolonie terecht? Al die vragen worden beantwoord in tien scènes. Sommige spelen zich af in de Wortel- en Merksplas-kolonie in de Hollandse periode vanaf 1823 en vertellen over het wel en wee van een legendarische bewoonster van Wortel-kolonie: de Zwarte Marjan. Andere scènes laten het leven van de landlopers zien in de periode van de Rijksweldadigheidskolonieën rond de jaren ’50 van de vorige eeuw.


 

  • Wanneer? Zaterdag en zondag 22-23 oktober van 13.00u tot 18.00u
  • Waar? In de landloperskapel van de Merksplas-kolonie
  • Toegangsprijs: 7 euro. Daarmee kan je naast de tentoonstelling ook de permanente collectie van het Gevangenismuseum bezoeken en krijg je bovendien nog een gratis drankje aangeboden.
  • Op zondagnamiddag brengen de kinderen van de Academie voor Woord en Muziek van de Noorderkempen verrassende muzikale interventies met liedjes uit de tijd van de landlopers. Ook dat zijn verhalen!
  • Alle info bij Karel Govaerts (govaertskarel@gmail.com of 0476633653) of Marc Sprangers (sprangers.marc@skynet.be of 0472243639)
  • Op uitnodiging van en in samenwerking met het Gevangenismuseum schreef journalist Louis Van Dievel een boek over landlopers: 'Landlopersblues' kost 20 euro en is te koop in het Gevangenismuseum. 

Gepubliceerd op 18-10-2016

  288