'Er moet meer contact zijn met de andere juridische beroepen'

Nieuwjaarsreceptie Orde van Vlaamse balies

Maandagavond 28 januari 2019 vond de Nieuwjaarsreceptie van de Orde van Vlaamse balies plaats in De Warande in Brussel. 'Er moet meer contact en samenspraak komen met de magistratuur en met de andere juridische beroepen', besloot voorzitter Edward Janssens.

Gepubliceerd op 29-01-2019

speech nieuwjaarsreceptie

Bij een nieuwjaarsreceptie hoort een toespraak van de voorzitter. Edward Janssens had het over de chaos in de maatschappij en in de juridische wereld: 'Voor het eerst een verminderd aantal Vlaamse advocaten (hoewel sommigen dit als een gunstig verschijnsel zullen zien), een continue sterke daling van het aantal rechtszaken, de uitbreiding van de juridische concurrentie, een cascade aan nieuwe wetten. Een verhoging van administratieve taken en lasten, procedures over de DPA-digitalisering, de stijgende concurrentie met andere juridische beroepen en niet-juridische beroepen. Instortende gerechtsgebouwen en een tweedelijnsbijstanddigitalisering die bouwvallig is en dringend aan vernieuwing toe is.'

Janssens zei ook te hopen 'effectieve tools te kunnen aanreiken voor een efficiënte controle van de derdenrekeningen, nieuwe IT tools en last but not least: de noodzakelijke hervorming van de Orde van Vlaamse balies zelf'. Hij nodigde iedereen uit mee te werken aan die hervorming.

Daarnaast benadrukte hij de nauwe samenwerking met de Ordre des barreaux francophones et germanophones (OBFG), de Nederlandse orde van advocaten en de Commission Consultative des Barreaux Européens (CCBE). 'Er moet meer contact en samenspraak komen met de magistratuur en met de andere juridische beroepen,' besloot Edward Janssens.

  442