Law is code: workshops

Op 14 en 21 september organiseerde Law is code twee workshops, met de leuze ‘Become tomorrow’s lawyer. Acquire the digital skills today to stay relevant in your legal profession tomorrow’.

De volgende workshops vinden plaats op 16 en 22 november 2018.

Gepubliceerd op 15-10-2018

law-is-code
Adrien van den Branden en Thomas Vanderstraeten

‘Apply algorithmic design to your legal reasoning and build your first legal application from scratch’

De coaches, Adrien van den Branden and Thomas Vanderstraeten, geven tijdens ‘Workshop #1: Craft your first LegalTech app’ een ideale mix van design thinking, lean & agile development, architectuur en coderen, in de vorm van een presentatie en oefeningen.

De use cases zijn uitgewerkt rond faillissement, en werden omgezet in code met een scraping module naar de Kruispuntbank voor ondernemingen.

Bijvoorbeeld:

IF (company-status EQUALS [select status]) THEN DO

              IF (company-status EQUALS [select type]) THEN DO

                            [select option]

              ELSE THEN DO

                            [select option]

              END

END

 

Aan de hand van user stories zetten ze alle stappen om in codeer-logica.

Bijvoorbeeld:

As a                   lawyer in charge,

I want to            get notified when a portfolio company is bankrupt

So I can             notify my client that the portfolio company is bankrupt and that we need to take appropriate action

‘Understanding the opportunities and challenges brought by Blockchain to the Legal industry’

Workshop #2: How to create smart contracts wordt gegeven vanuit het volgende idee: ‘The promise of smart contracts is that they make TRUST totally irrelevant’. Stap voor stap maakt iedereen van een gewoon contract een smart contract. De voorgelegde casus is een verzekeringscontract. De deelnemers gaan door het volledige contract en duiden alle clausules aan die essentieel, irrelevant en onmogelijk zijn. Voor het smart contract blijft enkel ‘essentieel’ over omdat er geen enkele humane partij tussenkomt.

Elke contractuele overeenkomst tussen verschillende partijen kan vervangen worden door technologie. Fraude wordt door visibiliteit volledig uitgeschakeld, trust wordt irrelevant. De deelnemers ontleden elke mogelijke clausule en herleiden die naar eenduidige en rechtlijnige code. Trust is inderdaad niet nodig, gezien elke transactie hier gemonitord wordt en zichtbaar is voor elke subscriber.

Belangrijk: zodra er een (menselijke) beoordeling moet gebeuren, kun je een smart contract niet gebruiken. Misschien biedt het internet of things over een jaar of 10 een oplossing? Voorlopig is het omzetten in een smart contract dus nog niet weggelegd voor alle contracten: daar blijven advocaten volledig relevant.

De technologie staat nog in zijn kinderschoenen, en dat geldt ook voor het legal framework errond. Smart contracts vormen onopgeloste uitdagingen voor de wetgever, omdat ze onaantastbaar zijn, een wereldwijd bereik hebben en anoniem zijn.

  657