De ‘Week van de Bibliotheek’ bij Balie Antwerpen: een klassieker

Traditiegetrouw heeft de Balie Provincie Antwerpen dit jaar weer een 'Week van de Bibliotheek' klaargestoomd: een week lang kunnen advocaten van de balie in de bibliotheek terecht voor een mix van opleidingen, workshops en productpresentaties tijdens de ochtend en op het middaguur.“ De Week is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een klassieker, intussen al gemeengoed aan onze balie”, zegt bibliothecaris Jan Grillet.

Gepubliceerd op 13-11-2018

bibliotheek-medewerkers
Vlnr: Els Haagsman (Jurist-documentalist), Jan Grillet (Jurist-bibliothecaris) en Maarten Tys (collectie-expert)

Deze editie is de eerste sinds de eengemaakte balie een feit werd, want sinds 1 september zijn de balies van Mechelen, Turnhout en Antwerpen versmolten tot de Balie Provincie Antwerpen. De Week kan daarom misschien voor de nieuwe leden een extra aanleiding zijn om het bibliotheekteam te ontmoeten.

Met de Week wil de bibliotheek zichzelf als kenniscentrum in de kijker zetten. “We doen veel meer dan alleen maar een boekencollectie beheren. We willen ook een fysiek platform aanbieden voor juridische kennisdeling”, zegt Jan Grillet. “Het blijft trouwens niet bij die ene week. Ook tijdens de rest van het jaar organiseren we geregeld vormingen in onze leeszaal.”

Hoe selecteren jullie de sprekers voor de Week?

“We contacteren de juridische uitgevers en vragen naar boeken die rond de Week van de bibliotheek zullen verschijnen, met een voorkeur voor auteurs die gelinkt zijn aan onze balie. We brainstormen vooraf ook in onze bibliotheekcommissie en Els Haagsman van onze studiedienst heeft sowieso vinger aan de pols dankzij haar inhoudelijk opzoekingswerk en de redactie van de nieuwsbrieven.”

Wat zijn de reacties van de advocaten?

“De kleinschaligheid van de vormingen, maximaal 40 man, slaat aan bij de deelnemers. Dankzij het bijna familiale karakter is er geen drempelvrees om tijdens en na de presentaties vragen te stellen of ideeën uit te wisselen over de behandelde problematiek. Voor de advocaten vragen we ook altijd erkenning aan van de vormingen in het kader van hun permanente vormingsverplichtingen.”

Hoe ervaren jullie zelf de Week?

“Het is een arbeidsintensieve oefening maar ze rendeert zeker op het vlak van visibiliteit voor onze bibliotheek en studiedienst. Voor een klein team als het onze is het ook een ideale en leuke teambuildingoefening. We doen alles van A tot Z zelf, zelfs de koffiekopjes afwassen, en iedereen springt bij.”

 

 

  916