De Juristendagen: ontstaan, concept en programma

VANDECASTEELE MarcOp 25, 26 en 27 augustus 2015 vinden voor de 8e keer De Juristendagen plaats. Advocaten en juristen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde rechtstak kunnen diverse sessies volgen die binnen hun domein vallen. Zo zijn ze weer up to date voordat het nieuw gerechtelijk jaar start. Marc Vandecasteele die verantwoordelijk is voor de selectie van de onderwerpen en sprekers, geeft een korte toelichting bij De Juristendagen over het ontstaan, het concept en het programma.

Acht jaar Juristendagen: hoe is die succesformule ontstaan?

In oktober 2000 hadden wij in samenwerking met Vacature en met de mediasteun van De Tijd een tweedaags congres georganiseerd in la Réserve in Knokke en ook de jaren nadien hadden we verschillende gemeenschappelijke initiatieven, die bijna steeds georganiseerd werden in de Auberge du Pêcheur of het Kasteel van Brasschaat. Toen meer en meer juristen de vraag stelden of we geen opleidingen konden organiseren tijdens de zomermaanden, rees het idee om dergelijk evenement in 2008 op te starten met hoogstaande uiteenzettingen, gedoceerd door ervaren praktijkjuristen. Toen De Tijd zich enthousiast bereid verklaarde ons voor de start in 2008 de nodige mediasteun te bezorgen, was de basis gelegd. Logisch ook dat we toen kozen voor onze vertrouwde, mooie rustige locaties: de Auberge du Pêcheur en het Kasteel van Brasschaat. 


Wat is er veranderd aan het concept van De Juristendagen in de loop van die acht jaren?

In de loop der jaren werd aan de basis weinig gesleuteld: acht sessies per dag (steeds twee parallelle sessies van anderhalf uur). Wel werd in 2011 gekozen voor een derde locatie in Limburg, het prachtige La Butte aux Bois in Lanaken (niet ver van Maastricht). Deelnemers vonden dit een schitterende locatie, maar te veel in een uithoek van het land. Daarom wordt er sedert 2014 geopteerd voor Leuven, specifiek de Faculty Club in het Groot Begijnhof. Daar wij de laatste jaren meer dan 160 deelnemers tellen voor de eerste Juristendag in Oost-Vlaanderen, hebben wij in 2011 de Auberge du Pêcheur ingeruild voor een grotere locatie, meer bepaald De Lozen Boer in Lochristi, dat een hoger aantal deelnemers aankan.


Hoe pakt u de samenstelling van het programma aan?

Het programma wordt bijna steeds opgebouwd rond een beperkt aantal rechtstakken: op die wijze kan een advocaat of jurist die gespecialiseerd is in een bepaalde tak van het recht, diverse sessies volgen die binnen zijn domein vallen en op die wijze weer up to date zijn vooraleer het gerechtelijk jaar start. Die rechtstakken zijn niet alle jaren hetzelfde, dit jaar komen vooral vennootschaps- en handelsrecht aan bod. Fiscale onderwerpen komen in principe niet meer aan bod, gezien we sedert 2014 nu begin juli de Leuvense Wetsdagen en eind augustus de Estate Planningdagen organiseren. 

Sedert 2008 zijn er heel wat soortgelijke initiatieven op de markt gekomen, die soms heel sterk aanleunen bij het concept van De Juristendagen. In welke mate onderscheiden de Juristendagen zich van die kopijen?

Inderdaad, de voorbije jaren is het concept door verschillende organisatoren gekopieerd. Maar omdat De Juristendagen zo’n sterk imago heeft en de kwaliteit (zowel qua programma, locaties als organisatie) ver boven die andere initiatieven uitsteekt, slagen we er elk jaar opnieuw in het kruim qua docenten te programmeren en ook de meeste deelnemers aan te trekken, zodat we onbetwist de marktleider blijven.Gepubliceerd op 15-07-2015

  150