De 25e Dag van de Bedrijfsjurist

Dit jaar op 20 november viert het Instituut voor Bedrijfsjuristen (IBJ) in Brussel de 25e editie van de dag van de bedrijfsjurist.


Op deze editie komen verschillende sprekers het thema ‘innovatie, bron van recht’ toelichten. 


25edagvandebedrijfsjuristNa een verwelkoming van Anne De Wolf, zal voorzitter Luc de Brabandere in de voormiddag handvaten aanreiken om tot nieuwe inzichten te komen die leiden tot innovatie. Veronique Boveroux, bedrijfsjursit bij de ULg, zal wat meer uitleg geven over de rol van de bestaande juridische instrumenten die onderzoek valoriseren en innovatie stimuleren.


Joren De Wachter voorspelt het einde van de intellectuele eigendom in zijn huidige vorm, met als grote schuldigen onder andere big data, 3D printing en open source. Carla Van Steenbergen, bedrijfsjurist bij Materialise, en Els Kindt, onderzoeker bij het ICRI, nuanceren die stelling en lichten andere evoluties in de bescherming van het intellectueel eigendomsrecht toe. Volgens Benjamin Gevers en Ludivine Coulon van merkenbureau Gevers is bescherming bovendien meer dan ooit nodig, zij vinden dat het tijd is voor een nieuwe aanpak.


Na de middag is Kristof Macours, bedrijfsjurist bij BNP Paribas Fortis, de voorzitter van dienst. Tom Boedts, bedrijfsjurist bij Febelfin, zal het hebben over de kruisbestuiving tussen innovatie en financieel recht, zoals bitcoins en crowdfunding. Professor Jos Dumortier kaart het bewijsprobleem in onze digitale maatschappij aan. Volstaat een nieuwe interpretatie of moet het recht worden aangepast?


 

Barend Blondé analyseert de term ‘innovatie’ voor de advocatuur en stelt enkele mogelijke manieren van aanpak voor een innoverende advocatuur voor. Kristof Macours benadert het onderwerp vanuit de bedrijfsjuristiek: de juiste tools zijn onmisbaar.

Na de publieksvragen en sluit Hugues Delescailles de dag af.

Inschrijven voor 13 november. Meer informatie en alle nodige praktische gegevens vindt u op de website van het IBJ. 

Gepubliceerd op 30-10-2014

  162