Wat is begin 2020 de stand van zaken van LegalTech in België? We maakten voor u een handig overzicht.
Gepubliceerd op 06-01-2020
Wat is begin 2020 de stand van zaken van LegalTech in België? We maakten voor u een handig overzicht.
Gepubliceerd op 06-01-2020
Het aantal legaltech initiatieven en start-ups heeft in 2019 een sterke groei gekend in België. Toen Wolters Kluwer België begin 2019 de Belgische legaltech scène voor de eerste keer in kaart bracht, werden 55 verschillende bedrijven, start-ups, producten en diensten geïdentificeerd die zich specifiek richten op innovatie en digitalisering binnen de juridische wereld. Vereenvoudiging, een betere kwaliteit, meer efficiëntie en tijdswinst binnen de processen en workflows van juridische beroepen zoals advocaten, magistraten, bedrijfsjuristen of notarissen, zijn de typische doelen die legaltech oplossingen zich stellen binnen een sector die lange tijd als heel conservatief werd bestempeld. Maar tijden veranderen.
Bij het begin van dit nieuwe jaar 2020 valt het sterk op dat het aantal spelers op één jaar tijd bijna verdubbeld is. Niet minder dan 96 verschillende spelers prijken op de nieuwe “Belgian LegalTech Map 2020”. Vooral de groei van online juridische diensten die specifieke tools bouwen en juridische professionals advies geven, springt in het oog. Maar ook de opkomst van de eerste legal design bureaus in België die zich richten op de optimalisatie van de workflows van advocaten en bedrijfsjuristen is opmerkelijk. Zij trachten de principes van design thinking zoals bijvoorbeeld customer centricity hun ingang te laten vinden bij juristen.
Getuige van deze groei waren de Global Legal Hackathon waar voor het eerst Belgische teams aan deelnamen en ook de Belgische congressen en studiedagen die georganiseerd werden. Het LegalTech Congres van de Orde van Vlaamse Balies en het Legal & Tech Summit van Reshape.Legal vonden de voorbije maanden plaats in Brussel. Nationale en internationale gastsprekers kwamen daar aan het woord en gaven in hun keynotes toelichting bij hun ervaringen met innovatie en digitalisering binnen het juridisch beroep. Meer specifiek rond het gebruik van artificiële intelligentie, rond de automatisering van processen en rond de implementatie van software. Verschillende legaltech spelers kregen ook de kans om hun oplossing te pitchen en korte demo’s te geven.