België erkent het ‘rode kristal’

Het ‘rode kristal’, een rode ruit op een witte achtergrond, is het nieuwe embleem van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode-Halvemaanverenigingen. Via de wet van 20 april 2015 stemt het federaal parlement nu in met het derde aanvullend protocol bij de verdragen van Genève van 12 augustus 1949. Dat protocol erkent het ‘ rode kristal ’ - naast het rode kruis en de rode halve maan - internationaal als beschermend symbool voor hulpverlening aan de slachtoffers van gewapende conflicten.

Het derde aanvullend protocol werd op 8 december 2005 aangenomen te Genève. Het rode kristal is er gekomen omdat de bestaande emblemen - het rode kruis en de rode halve maan - bij sommige conflicten niet als neutraal werden ervaren. Daarom werd een derde embleem ontwikkeld, dat zowel naar vorm als naar naam volledig vrij is van nationale, culturele, religieuze, politieke of etnische connotaties: het rode kristal. Het kan gebruikt worden bij conflicten, waar het rode kruis en de rode halve maan te risicovol zijn.
Voor internationale missies kunnen het ‘Internationale Comité voor het Rode Kruis’ en de ‘Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen’ beslissen of ze het rode kristal al dan niet gebruiken. In de meeste landen blijft het bestaande embleem echter behouden. Ook in België blijft men het bestaande embleem en de naam Rode Kruis hanteren. Het derde aanvullend protocol bij de verdragen van Genève treedt voor België in werking op 12 november 2015. De wet van 20 april 2015, waarbij het federaal parlement instemt met het derde aanvullend protocol, treedt in werking op 3 oktober 2015.

Gepubliceerd op 25-09-2015

  439